Over deze website

Scheepswerf “De Vlijt”, firma Gebr. H. & J. de Vries, Aalsmeer, nu: Koninklijke De Vries Scheepsbouw

Van oktober 1923 tot eind december 1960 zijn meer dan 1000 schepen op deze werf gebouwd. Nu nog zijn de koperen werfplaatjes van “De Vlijt” in veel grote en kleine jachten, gebouwd van hout, staal of aluminium terug te vinden.

Hoewel “De Vlijt” in 1923 werd opgericht, komt zij voort uit de Aalsmeerse werf van C.J.W. (Han) de Vries, die in 1906 ontstond. Meer dan 100 jaar worden door opeenvolgende leden van deze familie De Vries nu al schepen gebouwd. Later werd de bedrijfsnaam “De Vries Scheepsbouw” en na het 100 jarig bestaan in 2006 “Koninklijke De Vries Scheepsbouw” met werven in Aalsmeer en Makkum. In 1949 was De Vlijt-De Vries Scheepsbouw medeoprichter van FEADSHIP.

Dankzij het oude werfarchief in Aalsmeer, dat redelijk goed bewaard bleef en vele publicaties in onder meer de Waterkampioen, de Watersport en andere bronnen, is er nog veel bekend over de jachtbouw in de eerste helft van de vorige eeuw. Deze site wil vooral aandacht geven aan de oude werfgeschiedenis, ongeveer vanaf 1906 tot aan 1975. Het leek ons waardevol om daaraan op deze site voor wat het aandeel van De Vries uit Aalsmeer betreft, aandacht te besteden.

1979, Harald de Vries in een grundel die door zijn overgrootvader werd gemaakt

Zonder mijn jongste zoon Harald de Vries, die als webmaster van onmisbare waarde is, had deze site nooit het ‘ruime sop’ kunnen kiezen!
Samen met hem hoop ik dat onze website veel geïnteresseerde lezers zal trekken.

Februari 2008

Huib & Harald de Vries