Een groter type IJselmeerkruiser
“Scyth”
In de winter van 1934-1935 werd in Aalsmeer op “De Vlijt” een nieuwe variant van het IJselmeerkruisermodel onder volgnummer 392 op stapel gezet.
Juist in deze jaren schakelde men over van volgnummers naar bouwnummers. Het bouwnummer van deze eerste 25 m² IJselmeerkruiser zat dicht bij het getal 300. Het zeiljacht was ongeveer 70 centimeter langer dan haar voorgangers, maar het grootste verschil zat hem in de vorm van de houten romp. Geen knikspant, maar een rondspant of S-spant model.
Op de tekeningen met nummer 868 van H.W. de Voogt werd de rondspant IJselmeerkruiser aangeduid als 25M² kruiserjacht. In de boeken van de werf komen we de omschrijving 25 M² rondspant IJselmeerkruiser tegen.
De afmetingen waren 7.50 x 2.00 meter en de diepgang bedroeg 1.10 meter.
Er was een ruime kajuit die twee, zo nodig drie slaapplaatsen kon bieden. Een hulpmotor kon ingebouwd worden. De zeiloppervlakte was 25 m² en de loden ballastkiel woog 700 kg.
Hiswa 1935
Het zeilplan van tekening 868-5 werd afgebeeld in de HISWA-folder van 1935 die door “De Vlijt” werd uitgegeven. Het originele cliché, een in lood geëtste tekening op een houten blokje is nog altijd in het archief aanwezig.
De werf vermeldde onder deze afbeelding nog de volgende pakkende tekst:
“Ongetwijfeld iets voor de echte zeilers!”
De zeilboot met het hoge torentuig trok veel belangstelling. In het maartnummer van de Waterkampioen verscheen onder andere een tekening van H. de Rook van de kajuit van de IJselmeerkruiser.
Uit de Waterkampioen, 8 maart 1935
Het hoogste boven alles zal wel het torentuig uitsteken van het 25 m²-zeilkruisertje, geëxposeerd door de werf “De Vlijt”, firma H. en J. de Vries, Aalsmeer. Men kan dit een vergroting en verfijning noemen van den bekenden IJselmeerkruiser, door dezelfde werf in groten getale gebouwd, maar hoewel in de zij-aanzichten der beide scheepjes veel overeenkomst is, zijn er toch ook belangrijke verschillen.
Ten eerste is de nieuwe boot groter, zij is 7½ meter lang en geeft dus ook veel meer ruimte in de kajuit en aan dek dan de 6.80 m lange kleine IJselmeerkruiser. Een zeer belangrijk verschil is verder dat wij hier met een rondspantmodel te maken hebben; de kleinere boot is een sharpie.
De vormen van voor- en achterschip lijken ons veel mooier dan bij den kleine IJselmeerkruiser. Het scheepje is bijna geheel van mahoniehout gebouwd, draagt 25 m² zeil en is uitgerust met een 8 pk 4 cilinder Gray-hulpmotor. In de kajuit zijn twee goede slaapplaatsen, kookgelegenheid en veel bergruimte.
Dit aardige scheepje is ontworpen door H.W. de Voogt en zal ongetwijfeld vele kijkers lokken.
Twee zeiljachten
De rondspant IJselmeerkruiser op de Hiswa tentoonstelling van 1935 had een mahoniehouten huid en een ‘cipressen’ dek en was voorzien van een 4 cilinder Gray-motor. Het jacht werd tijdens de tentoonstelling verkocht aan de heer A. Huber, hij doopte het “Scyth”. Een tweede zeiljacht van hetzelfde type werd door een andere klant besteld en enkele maanden later afgeleverd. Deze IJselmeerkruiser kreeg de naam “Sterna”.
Van beide schepen waren de afmetingen 7.50 x 2.00 meter, diepgang 1.10 meter, zeiloppervlak 25 m². Voor verdere beschrijving, zie bij de hoofdstukjes met bovenstaande scheepsnamen.