Toeval?
Halverweg juli dit jaar zag onze zoon Harald de Vries op een Belgische veiling van ansichtkaarten een paar oude foto’s van Aalsmeer voorbijkomen. Eén foto trok zijn aandacht omdat daar als afzender stond geschreven: J.W. de Vries, p.f. De kaart was duidelijk als felicitatie verzonden door deze J.W. de Vries. Wie was deze De Vries en voor wie was de kaart bedoeld?
Handschrift
Toen ik de mail van Harald zag, bekroop mij eigenlijk al direct het gevoel dat ik dit handschrift ‘ergens’ van kende. Dus… zoeken in de verzameldozen en ja, daar kwam het volgende documentje boven water: “Notitie van Leverantie & Arbeidsloonen van J.W. de Vries te Aalsmeer”. Onze voorvader noteerde hierin alles wat er op zijn scheepswerf rondging, vanaf de stichting in april 1906. Maar zijn initialen waren toch C.J.W. (Christoffel Johannes Wilhelmus), en waarom liet hij hier de letter C. van Christoffel dan weg?
Ik kan het niet anders verklaren dan dat hij dit deed omdat hij bij iedereen gekend werd als Johan of Han de Vries. Zijn iets jongere broer, C.H. (Christoffel Hendrik) werd echter wél door iedereen met de voornaam Chris aangesproken. De conclusie kon dus zijn dat deze ansichtkaart destijds door onze grootvader werd verzonden.
De geadresseerde
Toen de ansichtkaart uit België arriveerde kon Harald eindelijk ook de doorgestreepte adreskant bekijken, fotograferen en naar mij opsturen. Bingo!
De kaart was gericht aan Den Jo(n)geheer G. Wiesener, Anjelierstraat 12, Amsterdam. Deze jongeheer G. (Gerrit) Wiesener was een zoon van tante Barendina Wiesener-de Vries en daardoor een volle neef van opa C.J.W. de Vries. Gerrit was pianostemmer in Amsterdam, later ook handelaar in piano’s. Hij zou in mei 1916 op 27 jarige leeftijd gaan trouwen, was de felicitatiekaart daarvoor bedoeld? Jammer genoeg is voor mij de datum op het poststempel niet te ontcijferen, dan zou kunnen blijken dat de kaart inderdaad in 1916 werd verzonden. Van Gerrit Wiesener en zijn vrouw zijn tot nu toe geen foto’s en verdere gegevens bekend.
Uiterweg
De foto op de ansicht toont een tafereeltje aan het begin van de Uiterweg in Aalsmeer. De fotograaf staat hoog omdat hij op de ‘Baardse’s Brug’ staat en zijn camera naar de Zijdstraat heeft gericht. Deze eerste brug van de Uiterweg liep over de Brandewijnsloot. De vroegere gemeentesecretaris J.M. Wentzel beschrijft in een van zijn boekjes deze foto en vermeldt als datum: omstreeks 1905. Volgens hem poseren op de voorgrond, midden op de Uiterweg verschillende kinderen van de familie Baardse. Rechts op de achtergrond is duidelijk de Schoutense brug te zien, deze brug verbond de Zijdstraat met de Stommeer, de Van Cleeffkade bestond toen nog niet.
De Uiterweg werd en wordt in Aalsmeer nog altijd ‘de Buurt’ genoemd. Het is een lange en doodlopende weg met vroeger aan beide zijden een sloot. Alleen in dit eerste stukje, net bij het dorp Aalsmeer, was er maar aan één kant een sloot, namelijk aan de kant waar de kwekerij van de familie Baardse lag. Op deze foto is daarvan waarschijnlijk alleen de ‘plank’ te zien, direct rechts achter de kinderen, het smalle draaibare bruggetje dat de weg met de kwekerij verbond. Deze planken moesten draaibaar zijn zodat de kwekers de bloemen en planten met bootjes, pramen en grundels, naar de veiling in het dorp konden vervoeren. Op de achtergrond zijn twee bootjes zichtbaar, waarschijnlijk grundels. Aan de kant van de weg bevond zich het ‘hogenende’, waar de plank op rustte. Behalve deze hogenenden waren er ook heel veel ‘stoepen’ in de wegberm te vinden. Dit waren lage, houten werkplekjes aan de slootkant waar bijvoorbeeld de vaat gespoeld werd.
Op deze foto is de bakkerij van Evert Maarse, links op de achtergrond, net voor de Schoutense brug, niet zichtbaar. De figuurtjes op de achtergrond staan waarschijnlijk bij de bakkerij. In de sloot ligt de grundel van Maarse, die diende als broodschuit. De timmermanswoning- en werkplaats van de familie Van der Laarse is wel te zien, rechts over de sloot, tegenover de bakkerij.
In de cirkel het begin van de Uiterweg, de kijkrichting op de ansicht is naar rechts
Anno 2020
Nu, ruim 100 jaar later is er veel veranderd op dit stukje van de Uiterweg. Baardse’s brug is een vaste brug geworden, de bakkerij is verdwenen en vervangen door de winkel van Sparnaaij. De Schoutense brug bestaat al sinds lang niet meer en waar eens timmerman Jan van der Laarse woonde staat de optiekzaakvan Ed Kriek.
Bijna de hele rechterkant van de foto wordt tegenwoordig ingenomen door de winkel en parkeerplaatsen van Lidl. Rechts op de achtergrond staat sinds 1962 het gemeentehuis van Aalsmeer en ligt de Van Cleeffkade.