Aalsmeerse Praam
Deze praam die aan de Historische Tuin in Aalsmeer werd geschonken, was door C.J.W. (Han) de Vries in1910 gebouwd voor de kwekerij met de naam: Firma Weduwe Jacob Hansen en Zonen, Uiterweg 225 in Aalsmeer. In 1986 werd de praam opgemeten en getekend door Jan Lunenburg, bestuurslid van de Stichting Oud Aalsmeer. Bovendien was hij een deskundige op het gebied van de oud-Aalsmeerse vaartuigen en de windmolens die in dit gebied stonden.
Maten van de Praam:
Lang. Over de stevens 7.51 m
Breed. Bij voorste settelbord 1.95 m
Bij achterste settelbord 1.84 m
Hol. Bij voorste settelbord 0.48 m
Materiaal: eikenhout; bodem of vlak: grenen; buikdenning (vloer in het ruim, de Aalsmeerders noemden dit volgens tekenaar Jan Lunenburg meestal ‘buitenhelling’: vurenhout.
Oorspronkelijk was het een roeipraam, later is er in de achtersteven een motorgat gezaagd en werd het roer verwijderd.
Vernieuwd
In 1986 werd dit vaartuig nog dagelijks door de Historische Tuin gebruikt, maar omstreeks 1998 was deze originele praam, die enigszins rond liep, er erg slecht aan toe.
Daarom werd besloten om op basis van de oude praam door scheepmaker Willem Enthoven in Aalsmeer een nieuwe praam te laten bouwen.
Voorjaar 1999, de nieuwe praam gemaakt door Willem Enthoven naar het voorbeeld van de originele De Vries-praam.
1. voorsteven, 2. klapmuts, 3. roeibank, 4. dikke weegt, 5. bovenboord, de verhoogde delen aan de voor en achterzijde werden ‘oor’ genoemd, 6. roeiklamp (op het oor) , 7. kurf (spant) en 8. kolsum.
De (achter)-kleinzonen van C.J.W. de Vries besloten deze reconstructie in zijn geheel te sponsoren, dit in verband met het 75-jarig bestaan van Scheepswerf “De Vlijt”, tegenwoordig “Koninklijke De Vries Scheepsbouw”.
Op 24 april 1999 werd de praam op feestelijke wijze overgedragen aan de Historische Tuin.
Afbeelding
De tekening van Jan Lunenberg van deze praam werd later uitgereikt aan de deelnemers van de ‘Pramenrace’. Het silhouet van de praam komt voor in het logo van de stichting die deze ludieke wedstrijd elk jaar weer organiseert.
Mei 1999, nieuwbouw praam, vlnr. Willem Enthoven, Bieb de Vries, Joost de Vries
Beste mensen van De Vlijt,
Ik ben bezig met een boek over de buitenplaats Elswout in Overveen. Daar heeft men jaren een Aalsmeerse praam in gebruik gehad. Ik wil u hierbij toestemming vragen om de tekening van de Aalsmeerse praam van uw website over te nemen voor in dit boek (de tekening met de zwart/rood/groene omlijsting). Indien u een exemplaar heeft in een betere resolutie houd ik me aanbevolen.
Bij voorbaat mijn dank.
Met vriendelijke groet,
Huub Schous.
Beste Huib,
Ik heb met veel plezier jullie website bezocht. Leuk en leerzaam om te zien wat de Vries en de Vlijt allemaal gedaan heeft.
Ik ben via via op deze site terecht gekomen omdat ik naar wat meer details opzoek was van de Aalsmeerse praam.
Ik woon inmiddels 3 jaar in Angers Frankrijk. Waar ik mijn bedrijf in het vermeerderen van Hortensia’s heb voortgezet, wat ik in Aalsmeer was begonnen. (ik heb 3 jaar bij D.J. Tas op de Uiterweg gehuurd) Ik kon aardig wennen in Angers maar miste toch een link naar het water of de “Poel” en het varen met mijn praam en Penta en NEL 2. Er is hier vrij veel water in de buurt en heb vorige jaar dus besloten een (oude) houten boot te kopen van 4,5m lang met platte bodem en een punt. Ook heb ik twee Penta’s in Frankrijk staan, Waarvan er 1 elk jaar de Pramenrace vaart. Daar kom ik elk jaar trouw voor terug. Ik vaar sinds mijn 15de zelf mee (ben van 1985), de eerste jaren met een praam die ik van de Theo en Walter Otto had gekregen: “ Slecht Blauw”. Deze heb ik op mijn buurt weer weggegeven aan een dames team. De laatste jaren vaar ik met de oude praam van Gebr. Man. Afgelopen jaar zijn we weer 4de geworden bij de recreanten.
Ik heb afgelopen zomers dus weer veel en met veel plezier kunnen varen, maar mijn houten boot is toch niet wat ik gewend was. Hij is redelijk klein, 5 man is echt het maximale en heel onstabiel. Zodra iemand beweegt gaat de hele boot op en neer.
Ik heb dus besloten om zelf een praam te gaan bouwen. Ik ben dus opzoek naar tekeningen met daarin de maten van een Aalsmeerse praam aangezien ik hier geen praam bij de hand heb om deze zelf op te meten.
U schrijft dat Jan Lunenburg een praam heeft opgemeten. Zijn hier tekeningen van? Heeft u contact gegevens van Jan Lunenberg? Of kunt u mij op een andere manier verder helpen met het vinden van goede tekeningen waarmee ik aan de slag kan?
Met vriendelijke groet,
Thomas Eveleens
(kleinzoon van Piet van Piet ofwel Piet krul, Zoon van Franse Kees, Weduwe P. Eveleens > Royal Eveleens)