Sloep voor Nederlansch-Indië
Het was waarschijnlijk de eerste motorsloep die op Scheepswerf “De Vlijt” gebouwd werd. Ze had een lengte van 6.50 meter, was gemaakt van teakhout en had het werf volgnummer 113.
De aflevering vond omstreeks october 1929 plaats.
De motor was een 4 cilinder Albin van 18 pk.
Bouwgeschiedenis
In de oude werfboeken is niet terug te vinden door wie en hoe lang er aan deze motorsloep is gewerkt. Alleen in het zg. Verkoopboek is te lezen dat de sloep werd gebouwd in opdracht van M. Joosten en dat de aanneemprijs ƒ 1600 was. Dat was voor de sloep, inclusief de motor, een stootrand en een zonnetent.
Er kwamen nog wat extra’s bij, zoals een dekkleed, een stuurkolom en teakhouten stuurrad, een koperen heklantaarn (elektrisch!) en vloermatten. Uiteindelijk was de afleverprijs ƒ 1724,65 geworden. Dit bedrag werd op 9 december 1929 door de firma Joosten betaald. Maar dit is dan ook alles wat in het werfarchief is terug te vinden.
Waterkampioen
Gelukkig dat de oude jaargangen van de Waterkampioen nog bestaan, want daarin werd twee keer melding van deze sloep gemaakt. Zelfs geïllustreerd met foto’s!
Daardoor werd het mogelijk om een klein beetje meer te weten te komen over deze teakhouten motorsloep.
In de Waterkampioen van 6 september 1929 stond het volgende:
Voor de firma M. Joosten wordt door scheepswerf “De Vlijt” te Aalsmeer een teakhouten sloep met een lengte van 6.50 meter gebouwd voor Indië. De sloep is zeer luxueus afgewerkt en heeft een 18 PK Albin-motor.
Bij dit bericht staat een prachtige foto van de sloep tijdens de bouw op scheepswerf “De Vlijt”.
De Waterkampioen, van 21 november 1929, vertelt ons het volgende:
Onlangs werd per stoomschip “Enggano” van de Stoomvaart Maatschappij Nederland naar Palembang in Nederlands Indië de teakhouten sloep, gebouwd door “De Vlijt” voor de firma Joosten, verscheept.
Bij het artikel stonden twee foto’ gemaakt door de toen bekende fotograaf Wim Loopuit uit Amsterdam. De ene toont ons de sloep tijdens een vaart door een gracht met enige in stemmig zwart geklede heren aan boord. De op de boeg geschilderde scheepsnaam is moeilijk te lezen, het lijkt nog het meest op “Elite”.
Op onderstaande foto is te zien hoe de sloep aan boord van het ss. “Engano” wordt getakeld, op weg naar Palembang.