Ontwerper A. Mason
Alvin Mason (1911 – 1995) kwam oorspronkelijk uit Californië waar hij al op jonge leeftijd schepen begon te ontwerpen. Daarna bestond zijn leven eigenlijk uit twee carrières.
Overdag werkte hij voor ontwerpers zoals Sparkman & Stephens of Philip L. Rhodes. Ook de Amerikaanse Marine en de jonge Feadship organisatie behoorden omstreeks 1950 tot zijn opdrachtgevers. Maar in zijn vrije tijd ontwierp hij ongeveer 150 verschillende soorten schepen. Daaronder bevonden zich zeilboten, vissersschepen, maar bijvoorbeeld ook speedboten en sloepen.
Hij besteedde altijd opvallend veel aandacht aan de zeewaardigheid van zijn ontwerpen. Van zijn originele tekeningen worden tegenwoordig afdrukken verkocht die, ingelijst, als wandversiering worden gebruikt.
Op scheepswerf “De Vlijt” van De Vries in Aalsmeer werden tussen 1953 en 1956 vier zeiljachten volgens zijn ontwerp gemaakt. Ze waren alle vier kitsgetuigd.
‘Dutch Treat’
De ‘Dutch Treat’ en haar zusterschip de ‘Pavane’, waren beiden van het type: 45′ Mason Ketch. De lengte was 13,80 meter en de romp was van staal. Beide schepen waren uitgerust met een midzwaard. Dek en opbouw waren van teak, de zeilen van Amerikaans dacron. De hulpmotor was een Chrysler Ace Special van 70 pk.
Omstreeks 1953 ging men er bij Feadship nog vanuit dat er een grote markt voor kleine, stalen zeiljachten bestond. De vice-president van Feadship-Amerika in die tijd, John Lyon, was zelf de opdrachtgever van de “Pavane”.
Advertentie in ‘Yachting”, 1953
Toch bleek er uiteindelijk te weinig vraag naar zeiljachten te zijn en hierna schakelden de Nederlandse scheepsbouwers van Feadship over op de bouw van stalen motorjachten.
Romp “Dutch Treat” bij de werf, zomer 1953
Bols
De “Dutch Treat” werd in november 1953 met het ss. ‘Noordam’ naar New York verscheept, onder de vloer in de cockpit van het zeiljacht had de directie De Vries een paar kruiken Bols verborgen als cadeautje voor de Amerikaanse Arnold R. Moyer. De “Pavane” werd een maand later opgeleverd en in januari 1954 naar Amerika verscheept. Van de ‘Pavane’ werd daarna niets meer vernomen, van de ‘Dutch Treat’ bleef meer bekend. In 2011 bestaat dit zeiljacht nog steeds onder de oorspronkelijke naam.
Foto Morris Rosenfeld
Amerika’s beroemdste nautische fotograaf, Morris Rosenfeld (1885 – 1968), heeft in 1954 enkele prachtige opnames van het zeiljacht gemaakt. Twee van deze foto’s staan bij dit artikel. Het werk van Rosenfeld en diens zoon Stanley, die in 2002 overleed, wordt in het Mystic Seaport museum beheerd als de “Rosenfeld Collection”.
“Dutch Treat”
foto Morris Rosenfeld 1954
Slot
St. Joseph, Michican, de “LE SPRIT”, ex-“Dutch Treat” wacht op een nieuwe eigenaar
Een volgende eigenaar werd de bekende scheepsarchitect uit Seattle, Bob Perry, daarna volgden er meer. Tussen 1993 tot 2011 is de eigenaar Mr. Rood, tegenwoordig ligt de ‘Le Sprit”, ex-‘Dutch Treat’ te koop in St. Joseph, Michican.