Wederopbouw
Kort na de Tweede Wereldoorlog begon fotograaf Oppenheim in vaste dienst te werken voor het blad Ons Amsterdam. Hij werd daarom ook wel de stadsfotograaf genoemd.
In diezelfde periode fotografeerde hij steeds vaker onderwerpen die met de opkomende watersport hadden te maken. Er kon geen belangrijke zeilwedstrijd voorbijgaan of Oppenheim was daarbij aanwezig. Ook bezocht hij voor de ANWB (de Waterkampioen) regelmatig de verschillende jachtwerven in het land. Bijna alle foto’s zijn in het archief van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam terug te vinden. Guido Oppenheim legde omstreeks 1975 zijn Linhoff Technika en Leica’s neer, maar liet een schat aan watersportfoto’s achter. Verschillende daarvan blijken een directe verbinding met onze scheepswerf te hebben.
Oppenheim en De Vries
In februari 1953 bezocht hij Scheepswerf De Vlijt in Aalsmeer en maakte daar onder andere voor de Waterkampioen deze foto van een klein, stalen motorjacht in aanbouw. We zien bouwnummer 522, een casco van 15.30 x 3.80 meter bestemd voor jachtgaven Cieco in Warmond. Op de foto zijn lassers en ‘ijzerwerkers’ bezig met het aanbrengen van de staalplaten op de spanten. Links voor, met de voorhamer, staat de lasser Willem Polhaar. De bouw was in januari 1953 begonnen en nadat de romp was gezandstraald, volgde de oplevering in april 1953.
1.
De tweede foto met betrekking tot scheepswerf De Vlijt maakte Oppenheim ruim een jaar later. Op 27 juni 1954 trok bij een wedstrijd op het Spaarne en de Mooie Nel de twaalfvoetsjol “Tecumseh” de aandacht van de fotograaf. De wedstrijd van die dag was georganiseerd door de Haarlemse Jacht Club en de bemanning van de mahoniehouten jol met zeilnummer H 558 bestond uit broer en zuster Holtrop. Het waren goede wedstrijdzeilers die in die jaren met de “Tecumseh” twee maal Nederlands kampioen zijn geworden. De jol was in 1945 op de werf van De Vries onder bouwnummer 468 gebouwd.
2.