C.J.W. de Vries, Aalsmeerse Grundel “Carpe Diem”
Tekening van J.K. Gipon, publicatie met toestemming van J. van Straaten
Gipon
J.K. (Jaap) Gipon, 1910 – 1999, was een schoonzoon van zeilmaker en jachtontwerper H. (Hein) Kersken uit Amsterdam, later gevestigd in Kudelstaart. Kersken was een zeer goede bekende relatie van de gebroeders H. en J. de Vries van scheepswerf “De Vlijt”.
Van jongs af zeilde Gipon veel en bovendien tekende hij goed. Na de Zeevaartschool bleek er geen werk bij de koopvaardij vanwege de economische crisis omstreeks 1930. Daardoor kwam hij terecht bij de politie in Rotterdam. Maar hij bleef vooral belangstelling koesteren voor de oude scheepstypen, hij mat ze na en maakte daar tekeningen van.
Kort na de tweede wereldoorlog nam de belangstelling voor de ronde en platbodemschepen steeds meer toe. Mr. Dr. T. Huitema publiceerde zijn standaardboek “Ronde en Platbodemjachten”, dat dikwijls werd herdrukt.
C.J.W. de Vries
Zo heeft Jaap Gipon op enig moment, waarschijnlijk tussen 1950 en 1960, kennis gemaakt met een door de scheepsbouwer C.J.W. (Han) de Vries (1868 – 1947) uit Aalsmeer ontworpen en gebouwde grundel die “Carpe Diem” heette. Op schaal 1:20 tekende Gipon deze grundel na, misschien in opdracht van T. Huitema want de tekening kwam in het bezit van het Stamboek van Ronde en Platbodemjachten.
Huitema gebruikte de tekening ook daadwerkelijk in zijn boek. Later is de originele tekening in het Fries Museum in Sneek terecht gekomen.
In de schepenlijst van de SSRP (Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten) stonden in 2007 nog twee door C.J.W. de Vries in Aalsmeer gebouwde grundels vermeld:
1. Plaquette nummer 358: “Roerdomp”, die eerder “De Jonge Dolfijn”, daarna “’t Kruytschip” en “Lucia” heette. Als bouwjaar wordt 1939 opgegeven en de eikenhouten grundel heeft een lengte over de stevens van 7 meter. De breedte is 2.70 meter, de diepgang 0.60 meter en de masthoogte boven water is 7.20 meter.
2. Plaquette nummer 437: “Pieter Olivier”, deze grundel werd volgens de stamboekgegevens in 1906 ontworpen en gebouwd door C.J.W. de Vries te Aalsmeer. Verder is van dit schip niets meer bekend. Omstreeks 1979 stond de zwaar verwaarloosde “Pieter Olivier” bij jachthaven Otto in Aalsmeer. Daar zijn nog enkele foto’s van bekend, onder andere met een achterkleinzoon van de oude scheepsbouwer, Harald de Vries.
Harald de Vries aan boord van de grundel “Pieter Olivier”, gebouwd door zijn overgrootvader C.J.W. de Vries, foto ca 1979
Beste Harold.
Zou het misschien mogelijk zijn dat de “Roerdomp” in giethoorn in 2008 in mijn bezit is gekomen? Ik heb nl de naamborden nog van de vorige eigenaar. en het is volgens opgave een grundel van 7 metr uit 1930.
Zijn er nog meer gegevens bekend , en bij wie. Van foto.s met details kan ik misschien de boot herkennen. Ik ben van 2003 tot 2008 hier mee aan het opknappen geweest. Gaarne bericht indien mogelijk.
Vr,groeten van Johan en Annie Vahl uit Kampen.
https://picasaweb.google.com/112355527132330450993/MijnDocumenten?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPnoseDkmZvHmQE&feat=directlink
weet u misschien iets over de in de bovenstaande link afgebeelde grundel/punter?