Visschuit
Aan de zijkant, midscheeps is onder de waterlijn de koperen beplating met gaatjes te zien. Hierachter bevond zich de visbun.
Dit type vissersschuit voer op het Haarlemmermeer en was van het puntermodel, dat wil zeggen dat zowel de voor- als achterstevens scherp toeliepen. In werkelijkheid waren deze vissersboten ongeveer 8 meter lang en gebouwd van eikenhout. Nadat het Haarlemmermeer omstreeks 1852 was drooggelegd, nam de betekenis van de visserij voor de Aalsmeerders belangrijk af. Op de kleine poelen die in de jaren na 1852 overbleven werd met kleinere boten gevist waardoor de Aalsmeerder visschuit langzaam maar zeker verdween.
Model
Model gemaakt door C.J.W. de Vries, scheepsbouwer te Aalsmeer en geschonken aan het Scheepvaartmuseum te Amsterdam omstreeks 1942. Model nummer S. 2061.
De afmetingen van het mahoniehouten model van de visschuit zijn:
tussen de stevens 99 cm,
over de stevens 103½ cm,
hoogte inclusief de mast 128 cm,
breedte over grootspant 29 cm.
In het midden van het schip, ter hoogte van de twee zwaarden, bevindt zich een bun, waarin de vis levend bewaard kon worden.
C.J.W. (Han) de Vries (1868-1947) maakte dit model omstreeks 1940, hij was toen ruim 70 jaar oud, maar kon het maken van schepen niet laten. Kon het niet meer in het groot, dan maar als model.
Dirk Willem Keessen
Hoewel Han de Vries alles wist van punters en grundels, een visschuit van dit type had hij misschien ooit gerepareerd, maar waarschijnlijk nooit in het echt gebouwd. Daarom kreeg hij bij dit model de hulp van een bekende Aalsmeerder, die veel kennis had van de geschiedenis van dit dorp: Dirk Willem Keessen (1881-1949). Dirk Keessen was boomkweker en firmant van het familiebedrijf “Terra Nova” op de Uiterweg in Aalsmeer. Hij was getrouwd met Neeltje van Zijverden en via haar een zwager van Gerardus Casper de Vries, een jongere broer van Han de Vries.
Dirk Keessen was erg geïnteresseerd in de geschiedenis van Aalsmeer waar hij veel van af wist. Daardoor was hij onder meer lid van de redactiecommissie die in 1937 het gedenkboek uitgaf van de “Centrale Aalsmeersche Veiling”(C.A.V.).
Slot Het model bevindt zich nog altijd in de opslagruimtes van het Scheepvaartmuseum en is in goede staat.