Vooco
Tekening van de ‘Robert Jan’ in de Waterkampioen van 4 november 1932
In een eerder hoofdstuk op deze website werden al de Vooco-kruisers beschreven. Het waren kleine, houten of stalen motorjachten die ontworpen waren door H.W. de Voogt en gebouwd op de werf van de gebroeders De Vries tussen 1932 tot 1936.
Voor eigen rekening
In april 1932 werd door een groepje ondernemers besloten om in maart 1933 voor de eerste keer in Amsterdam een Hiswa-tentoonstelling te organiseren. Ook jachtontwerper H.W. de Voogt behoorde tot de initiatiefnemers en de gebroeders H. en J. de Vries van scheepswerf “De Vlijt” waren enthousisaste deelnemers. Daarom begon men in het najaar van 1932 op de werf voor eigen rekening met de bouw van een stalen Vooco-kruiser. Het schip, dat nog geen naam had, moest vóór de tentoonstelling in maart 1933 zijn afgebouwd. De lengte was 7,75 meter, romp en dek waren van staal, de opbouw was van mahonie evenals de cockpit en de binnenbetimmering. De motor was een 2 cilinder Morris Navigator van 24 pk.
De eerste HISWA 1933
Deze eerste watersporttentoonstelling werd gehouden in het voormalige RAI-gebouw aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Uit de plattegrond blijkt dat er iets meer dan 50 exposanten aanwezig waren. Behalve de stands van H. en J. de Vries en H.W. de Voogt waren die eerste keer onder andere ook Akerboom & Van Lent, Carl Denig, M.Joosten, G. Baay en zelfs de Erven Lucas Bols aanwezig!
De tentoonstelling duurde van 31 maart tot 9 april 1933. Scheepswerf “De Vlijt” huurde standruimte 38, 39 en 40 in het midden van de grote zaal. Dat moest wel want anders was er geen ruimte voor de mast van de ook door De Vries tentoongestelde IJselmeerkruiser, “Hetty”. Dit schip was kort hiervoor afgeleverd aan de heer Geert Hoogeveen die een garagebedrijf in Haarlem bezat. Hij werkte enthousiast mee en poseerde voor een foto die gemaakt werd toen zijn zeilschip op het punt stond om vanuit Aalsmeer naar Amsterdam vervoerd te worden.
Transport
‘Robert Jan’, op de Oosteinderweg, klaar om naar de Hiswa te gaan
Zowel de IJselmeerkruiser als de Vooco-kruiser werden eind maart 1933 over de weg naar Amsterdam vervoerd. Waarschijnlijk gebeurde dit tegelijkertijd en deze bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van de werf werd op foto’s vastgelegd. De IJselmeerkruiser stond op een eenvoudige, lage kar. De Vooco-kruiser stond op een hogere oplegger met daarvoor een kleine vrachtauto als trekker. Toen de Vooco-kruiser in het RAI-gebouw arriveerde werd er opnieuw een foto gemaakt.
Gearriveerd op de Hiswa, foto uit de Waterkampioen, april 1933
Later, bij publicatie van deze foto in de Waterkampioen, maakte men een vergissing in het onderschrift. Pas enkele nummers later werd duidelijk gemaakt dat het hier ging om de Vooco-kruiser van De Vries. Op de foto zijn enkele mannen druk bezig om het schip van de oplegger af te krijgen.
Verkocht
Rechts de ‘Robert Jan’ met het bordje ‘Verkocht’. Links de IJselmeerkruiser ‘Hetty’ . ( Foto Wim Loopuit)
Tijdens de tentoonstelling maakte de Amsterdamse fotograaf Wim Loopuit een foto van de stand van scheepswerf “De Vlijt”. Op de boeg van de Vooco-kruiser prijkt dan trots een bordje met ‘verkocht’. De koper, jhr. E.J. van Holthe, gaf zijn schip de naam “Robert Jan”. Van Holthe was een oude studiegenoot van De Voogt, helemaal onbekend met diens ontwerpen is hij dus zeker niet geweest.
Rekening
Levering Vooco Standaard motorkruiser, 7.75 m. met achterkajuit, geheel compleet met verandering stuurhuiskap en bijlevering van een stokanker met25 meter tros 3½” omvang,een compleet stel vaarlichten voor olie met bakje en haken. Prijs: ƒ 3403. Voor geleverde benzine, 50 liter. Prijs: ƒ 6. Voor zijkleppen, één achterklep met tourniquet aan de daktent. Prijs: ƒ20. De knopbolders vervangen door zwaardere kruisbolders. Meerprijs: ƒ 4.
Waterkampioen
Op 4 november 1932 werd het ontwerp van dit 7.75 meter lange motorjachtje uitgebreid in de “Waterkampioen” door een zekere R.V. op de volgende manier beschreven:
DE KLEINSTE VOOCO KRUISER VOOR 1933
“Nadat de werf “De Vlijt” van Gebr. De Vries, te Aalsmeer, in samenwerking met H.W. de Voogt te Haarlem, met de 7,50 m Vooco Standaard Kruiser is uitgekomen, brengt deze firma voor 1933 een nieuw, op verschillende punten verbeterd model Vooco Kruiser, waarvan wij hier een tekening publiceren. Het bleek dat velen in zo’n bootje, wanneer het mogelijk was, het aantal slaapplaatsen gaarne vergroot zagen. De ontwerper H.W. de Voogt, is daaraan tegemoet gekomen door de boot 25 cm langer te maken tot 7,75 m en de breedte op 2,50 m te brengen, waardoor het nu mogelijk is, er een dubbelkajuit-kruisertje van te maken met 4 slaapplaatsen. In plaats van het gebruikelijke schuifluik in het dek der achterkajuit is hiervoor een over de gehele lengte der achterkajuit naar beide zijden klappend luik gedacht, zodat het mogelijk is met het aankleden na het zwemmen of bij het opstaan, dit gemakkelijk staande te doen, terwijl men daarbij toch nog tot een hoogte van ruim 1,30 m beschermd is.
‘Robert Jan’, ca 1948, duidelijk is het achterluik te zien dat over de hele lengte van de achterkajuit is opengeklapt
Ook nu is als motor de Morris-Navigatior, een Engelse bootmotor, die zeer goed in dit bootje past, gekozen. Door zijn solide en zorgvuldige afwerking maakt deze motor een gunstige indruk. Hoewel niet tot zijn maximaal aantal toeren opgevoerd, levert hij toch reeds 18 tot 20 pk, waarbij het scheepje een snelheid van 15 à 20 km per uur bereikt.
Het model 1933 wordt, behalve als dubbelkajuit-kruiser, ook weer als voorkajuit-kruiser of als achterkajuit-kruiser met V-drive uitgevoerd. Het is bij de voorkajuit-kruiser nu ook mogelijk twee klapkooien in de kajuit aan te brengen, zodat er, wanneer men een vaste kap met zijzeiltjes boven de cockpit heeft, ook hier twee goede extra slaapplaatsen ontstaan.
Wij twijfelen dan ook niet, of dit nieuwe model zal nog weer meer in de smaak vallen dan zijn voorganger.”
Naam
De familie Van Holthe gaf de motorkruiser de naam “Robert Jan”. Eén van de zoons die in het najaar van 1933 geboren werd kreeg de naam Robert Jan van Holthe. Het is niet helemaal duidelijk of het schip daarna ook deze naam kreeg, of dat al vanaf april 1933 de naam “Robert Jan” gebruikt werd. Jhr. Robert Jan van Holthe, die in 2003, precies 70 jaar na aflevering van de Vooco-kruiser die zijn naam droeg, de scheepswerf in Aalsmeer nog eens bezocht, wist dit ook niet. Zijn familie heeft jarenlang met veel plezier gebruik gemaakt van het motorjacht. Het kwam regelmatig voor reparatie en winterberging terug naar scheepswerf “De Vlijt”.
In 1948 besloot de jhr. E.J. van Holthe om op onze werf een nieuw, stalen motorjacht te laten bouwen, eveneens ontworpen door H.W. de Voogt. Het werd bouwnummer 500, de “Ibis” die in augustus 1949 werd afgeleverd. Kort hiervoor werd de “Robert Jan” verkocht aan iemand uit de omgeving van Haarlem. Van het schip is daarna niets meer bekend.
Zomer 1948. In het midden jhr. E.J. van Holthe met zijn hond Keesje
Net als zijn vader was ook Robert Jan van Holthe een echte watersporter, bovendien was hij onder meer voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Watersport Vereniging. Hij overleed op 16 februari 2006.