HISWA
De derde watersporttentoonstelling met deze naam werd van 8 tot 17 maart 1935 gehouden in de Apollo-Hal in Amsterdam.
Woonscheepje, maart 1935
Omslag van de Waterkampioen, maart 1935
Scheepswerf ‘De Vlijt’ van Henk en Johan de Vries had stand 37 en scheepswerf ‘C.J.W. de Vries’ stand 28. Deze werf droeg de naam van de vader van Henk en Johan, maar na hun vertrek waren de twee jongere broers Jan en Gerard firmant bij hun vader geworden. Broers en concurrenten??
Advertentie van scheepswerf C.J.W. de Vries in het Hiswa-nummer van de Waterkampioen
In ieder geval haalden de twee scheepswerven uit Aalsmeer ruimschoots de pers. ‘De Vlijt’ met een 7.50 meter lange mahoniehouten IJselmeerkruiser waarvan volgens de Waterkampioen ‘het torentuig het hoogste boven alles uit zal steken’. En de firma C.J.W. de Vries met de ‘huisboot als ‘zwaargewicht op deze show’.
Zwaargewicht
Foto uit de Telegraaf van woensdag 6 maart 1935
Deze benaming was goed gekozen, want de huisboot, of woonschip, bleek veel te zwaar voor de prachtige tennisvloer van de Apollo-hal! Het gevaarte werd achter op een vrachtauto de hal in gereden, maar al snel ging het mis. De volgende dag publiceerde de ‘Telegraaf’ deze foto met als bijschrift: Een woonschip dat te zwaar bleek voor de vloer van de Apollo-tennishal te Amsterdam, waar deze week de Hiswa-tentoonstelling geopend wordt, kapseisde bij het binnenrijden’.
Gelukkig viel de schade aan de woonboot mee, over de vloer en de vrachtauto werd verder niets vermeld, maar dat moet een aardige schadepost voor het Hiswa-bestuur zijn geweest.
Zonnende Huismoeder
De Waterkampioen was vol lof over het woonscheepje dat door Jan en Gerard de Vries op de oude familiewerf aan de Helling in Aalsmeer was gebouwd. Het blad schreef: ‘Dit woonscheepje heeft voor de vissende huisvader en de zonnende huismoeder een vrolijk buitenzitje, een salon, vier slaapplaatsen en een keuken voor een niet al te zwaarlijvige keukenprinses’.
Uit de Waterkampioen, maart 1935. De tekening van H. de Rook toont het interieur van het woonscheepje
Kort na de tentoonstelling werd de woonboot verkocht aan de Aalsmeerse fietsenmaker Peterson. Hij woonde met zijn vrouw en gezin van 1935 tot 1955 in het arkje dat een ligplaats had aan de scheepswerf van Jan en Gerard aan de Uiterweg in Aalsmeer. Deze werf kreeg de naam “Westeinder”, later werd het bedrijf opgenomen in “De Vlijt” en werd de nieuwe bedrijfsnaam vanaf 1938: Scheepswerf De Vlijt & Westeinder.
Slot
Na 1955 kende de woonboot nog verschillende andere eigenaars maar raakte langzaam maar zeker in verval. In de loop van het jaar 2001 was het voorbij voor ‘de vissende huisvader en de zonnende huismoeder’ en werd het woonscheepje ergens in Aalsmeer gesloopt.
Zie ook het blad “Oud Nuus”, uitgave van de stichting Oud Aalsmeer, nummer 129, december 2002 waarin Henk van Leeuwen aandacht aan deze geschiedenis schonk.
Wat een leuk ding! Zouden zulke woonscheepjes nog gemaakt worden??