Schild
Met deze wat plechtige benaming werd het geëmailleerd blauwe ANWB bord bedoeld met daarop de tekst: BONDSWERF. De Kon. Ned. Toeristenbond A.N.W.B. afdeling Bondsinstellingen gaf de aanduiding ‘bondswerf’ dan ook niet zomaar weg. Op 21 augustus 1946 bracht de post twee exemplaren van het contract tussen de ANWB en de Firma Gebr. De Vries.
Inmiddels 66 jaar oud
Het gezegelde exemplaar moest ondertekend worden teruggezonden en daarna ‘wordt het schild aan U afgezonden, en kunt U de aanstelling als een feit beschouwen’. De werf kreeg het schild in bruikleen, er moest eenmalig een waarborgsom van ƒ 4 worden betaald. Men was verplicht om het bord op een goed zichtbare plaats bij de hoofdingang van de scheepswerf op te hangen.
Zowel het contract als het blauwe schild zijn nog in het werfarchief in Aalsmeer aanwezig.
Contract Bondswerf, voorzijde, 21 augustus 1946
Bedoeling
Ja, wat hield de term Bondswerf nu eigenlijk in? Uit het contract blijkt dat aan de ene kant de ANWB de werf zou aanbevelen bij de leden en dat in alle publicaties de naam van het bedrijf zou worden genoemd. Aan de andere kant werd van de scheepswerf verwacht dat de leden van de Toeristenbond financieel voordeel zouden krijgen en bovendien ‘met de meeste voorkomendheid’ behandeld zouden worden! De werf moest verklaren dat men in staat was om ‘booten en jachten te hellingen voor schoonmaken en onderhouden van het onderwaterschip’. Zo telde het contract dat namens de ANWB door de directeur H.J. van Balen was ondertekend in totaal 16 artikelen.
Het is duidelijk dat het contractformulier tijdens de tweede wereldoorlog was gedrukt want het predicaat ‘Koninklijke’ ontbreekt en werd er daarom apart bij getypt.
Slot
Aan de prima staat van het bord is te zien dat het maar heel kort in de buitenlucht heeft verkeerd. Waarschijnlijk is het in 1946 ergens opgeborgen om 66 jaar later uiteindelijk toch nog een mooi plaatsje te krijgen. Vlak bij de ingang van de vroegere zeilmakerij van Hali en goed zichtbaar voor de bezoekers die daar bijeen komen voor vergaderingen of cursussen.
Scheepswerf ‘De Vlijt’ omstreeks 1950. Van de zeilmakerij van Hali is linksmidden aan de rand van de foto de zijgevel zichtbaar