BM-jachtje
Volgens de oude werfboeken zijn er op scheepswerf “De Vlijt” twee mahoniehouten zeiljachtjes van het type BM (Bergumermeer) gebouwd. De BM was in 1928 ontworpen door de kapper van Bergum, Hendrik Bulthuis. De bootjes hadden de volgende afmetingen: lengte 4.75 m., breedte 1.50 m. en een zeiloppervlak van 11.8 m².
Zeilplan van de BM, afbeelding uit De Zeilsport van H.C.A. van Kampen, 1947
Ze hadden geen vaste kiel maar een middenzwaard van 6 mm dik staalplaat. De 6 mallen waren blijvend en dienden tevens als spanten waarop de smalle latten van de huid werden gespijkerd. Deze latten waren 18 mm dik en 20 mm breed. ‘ ontwerp was vooral gericht op de zelfbouwers die een zeilbootje wilden maken. Men had uitgerekend dat de totale kosten ongeveer ƒ 100 zouden bedragen. Maar het succes was zo groot dat ook de jachtwerven BM’s gingen bouwen. In 1939 werd de klasse nationaal erkend, maar al kort na 1945 bleek dat andere typen de BM in populariteit voorbij streefden.
Hendrik Bulthuis
Handleiding
In Aalsmeer ligt nog een klein, rood gekaft boekje met de lange titel ‘Handleiding voor het Bouwen van een Jachtje der Bergumermeerklasse voor Amateurbouwers’. Het is omstreeks 1930 uitgegeven door de ontwerper H. Bulthuis en gedrukt bij de Elektrische drukkerij ‘De Motor’ in Bergum. In het boekje staan een paar foto’s afgedrukt die afkomstig waren uit het weekblad De Waterkampioen.
Foto uit de ‘Handleiding’
“Hinde”
Met volgnummer 382 werd in juli 1934 voor de heer Schut uit Amsterdam de BM met de naam ‘Hinde’ opgeleverd. Het zeilbootje kostte hem ƒ 396,55. De romp was van mahoniehouten latten gemaakt en met alles erop en eraan werd hiervoor ƒ 350 gerekend. Hierbij kwamen de volgende extra posten: verchromen van het koperwerk ƒ 10, dekzeil ƒ 25, bevestiging buitenboord motor ƒ7, twee kurkenzakken ƒ 3, benzine en olie ƒ 1,55.
Hierbij werd aangetekend, ‘bus komt retour‘.
“Gril”
Dat was de naam van de tweede BM die ongeveer een jaar later bij De Vries werd gebouwd. Compleet met dekzeil kostte deze boot ƒ 450. Er is weinig verder over bekend, behalve dat het zeilbootje tentoongesteld werd op de HISWA van 1935.
Foto uit de ‘Handleiding’
Slot
Op “De Vlijt” is het waarschijnlijk bij deze twee BM’s gebleven en er is verder niets meer van de ‘Hinde’ en de ‘Gril’ bekend.