Drie Draken
Eind september 1941 werden drie Draak zeiljachten op Scheepswerf ‘De Vlijt’ op stapel gezet. Het waren de eerste van de ongeveer zeventien draken die hier tot 1949 werden gebouwd. De houten draken hadden een lengte van 8.90 m, een breedte van 1.96 m en een diepgang van 1.20 m. De gietijzeren ballastkiel woog 1000 kg.
1 juli 1942, Rekening van zeilmaker C. Hali uit Aalsmeer voor het leveren van de tuigage en een stel zeilen voor draak H 81
Bouwgeschiedenis
“Barbara B.” schilderij van C. Waasdorp
De bouw van de drie draken duurde ongeveer 20 weken tot eind augustus 1942, toen de eerste draak die “Barbara B.” heette, werd opgeleverd. Het zeiljacht was vernoemd naar de dochter van de opdrachtgever: Henriette Ellen Barbara Burgerhout. Het zeilnummer werd H 81. In deze periode werden op de Nederlandse werven regelmatig draken gebouwd en gemeten, want tegelijk met de ‘Barbara B.’ werden verschillende andere draken geregistreerd die op Nederlandse jachtwerven waren gebouwd.
De twee andere draken die bij ‘De Vlijt’ op stapel stonden werden op 15 oktober 1942 afgeleverd en officieel gemeten als: H 82 (geen naam bekend) en H 83 met de naam “Nymph”. In die tijd werd als meetloon ƒ 50 per draak gerekend, daarbij kwam dan nog ƒ 20 aan ‘auteursrechten’.
De gietijzeren kielen van 1000 kg werden gegoten bij IJzergieterij Dijkkamp in Zaandam en naar de werf in Aalsmeer getransporteerd. In 1942 was de prijs ƒ 195. De masten en gieken werden bij D. van der Neut in Alphen a.d. Rijn gemaakt. Het voorstevenbeslag en de achterspiegelplaat werd door de firma Krijn Pas geleverd. De zeilen werden vervaardigd door zeilmaker C. Hali uit Aalsmeer, voor de ‘Barbara B.’ kostte dat ƒ 559,55. Verder werd bijna alles op de scheepswerf zelf gemaakt.
De kostprijs van de drie draken was in totaal ƒ 9780,45 en er werd door de scheepswerf ƒ 10751, 25 ontvangen. Gemiddeld kostte een draak ƒ 3583,75 en werd er dus een winst per boot gemaakt van ƒ 323,60.
Slot
De “Barbara B.” en haar twee zusterschepen werden afgeleverd in de tweede helft van het jaar 1942, de problemen die de oorlog veroorzaakte zouden in de jaren daarna alleen nog maar toenemen.
De Waterkampioen, 29 augustus 1942, vier Draken werden ingeschreven…
Toch deden in 1942 nog 26 draken mee aan verschillende wedstrijden, ook de “Barbara B.” zeilde zelfs nog enkele wedstrijden. Daarna is er eigenlijk niet veel meer van het schip bekend.
Jaaroverzicht van de uitslagen in de Drakenklasse, in de Waterkampioen van 19 december 1942
Gelukkig liet eigenaar H.A. Burgerhout Jr. door C. Waasdorp nog een prachtige schilderij van zijn draak H 81 maken. Waarschijnlijk is het de enige herinnering aan dit schip, want er is verder niets meer van terug te vinden. Haar twee zusterschepen hebben de oorlog gelukkig wel overleefd: de naamloze H 82 was nog tot 1955 geregistreerd en de H 83 “Nymph” werd in 1953 naar Indië verscheept als “Egretta”.
Met dank aan mevr. C. Burgerhout en dhr. A. de Waardt
L.s,
Op mijn kantoor hangt een schilderij van Waasdorp van de H81. Alleen van de andere kant geschilderd dan bovenstaande. Dit schilderij is van mijn vader geweest en heeft het van zijn vriend en zeilmaat Burgerhout mogen houden als zijnde beloning/vriendschap. Naar zeggen waren zij ‘Kaag’vrienden. Dit schilderij is naar mijn weten vanaf de oorlog in de familie.
Menno Brouwer
Bij toeval kwam ik door Uw website de naam van de schilder C. Waasdorp tegen waarvan doe vererfing een schilderij met een wedstrijd zeilende draken maar op de rondhouten plezierbotter vaart …waarvan ik de foto naar u toe zal mailen
M.vr.groeten
Cees Huiman
Interessant, ik kijk er naar uit!
Heb voor u de interessante foto’s naar scheepswerfdevlijt.nl gestuurd is dat adres juist..!?