Sijbrand de Vries
Sijbrand de Vries, de vader van H.S. (Hein) de Vries, woonde gedurende zijn hele leven van 1810 tot 1890 in het Amsterdamse houtzaagmolengebied tussen de Singelgracht en de Kostverlorenvaart. Nu ligt daar het stadsdeel Amsterdam-West. Veel van deze zaagmolens waren van het type ‘Paltrok’, dat zijn houten, tamelijk kleine molens die aan het water stonden. Via deze sloten werden de boomstammen voor het zagen aangevoerd.
Van Sijbrand zijn geen foto’s bekend, maar wel zijn er afbeeldingen van de verschillende molens waarbij hij woonde of werkte.
In het jaar 1878 schrijft een van zijn zoons in een brief aan zijn broer in Zuid-Afrika: Vaders woonplaats is thans aan molen ‘De Kop’ en hij werkt aan molen ‘De Wip’, en naar mijn inzien genieten zij een goed leven voor de tijd.
Een jaar later verhuisde Sijbrand met zijn tweede vrouw naar een huisje op de werf van paltrokmolen “De Jager”. Hij heeft daar tot zijn dood in januari 1890, bijna 80 jaar oud, steeds gewoond. Op deze plaats bevindt zich nu het kruispunt Zaagmolenstraat en Frederik Hendrikstraat.
Molen “De Kop”
Molen “De Jager”
Kaart van Amsterdam-West met de plaats van de houtzaagmolens
O. Molen De Otter, gebouwd omstreeks 1638, de enig overgebleven houtzaagmolen.
K. Molen De Kop, stond hier vanaf ca 1638, gesloopt omstreeks 1900
W. Molen De Wip, stond hier vanaf ca 1650, gesloopt tussen1881 en 1885
J. Molen De Jager, stond hier vanaf ca 1638, gesloopt in 1907
Geachte Huib de Vries,
Leuk om te lezen dat uw voorvader Sijbrand de Vries van 1879 tot 1890 in een huisje woonde op de molenwerf van houtzaagmolen De Jager. Omdat hij daar vanaf zijn 69e jaar woonde neem ik niet aan dat hij ook de molenaar/eigenaar was van De Jager. Enig idee wie dat in die tijd wel was?
Via internet lees ik onder http://www.theobakker.net/pdf/molens
“de molens van Amsterdam”. Hier lees ik onder molen nr. 90:
Zaagmolen De Jager:
Eigenaar/molenaar:
1756 Claas Simon Koel
1803 Wm. Wenk
1809 Antony Drost
???? Lodewijk Jacob Drost
???? Jan Frederik Bijlsmit (overleden 1871)
De molen is in 1907 gesloopt.
Deze Jan Frederik Bijlsmit is familie van mij.
Hij was houtkoper en woonde tot 1858 op de Binnenkant 34 te Amsterdam. Daar woonden meer houtkopers. Op een foto van Jacob Olie uit 1863 ligt het water daar vol balken en boomstammen. In 1858 verhuisde hij naar een woon/pakhuis aan de Brouwersgracht 246 te Amsterdam, waar ook zijn dochter en schoonzoon Volkert Sieben met hun kinderen gingen wonen. Als Jan Frederik Bijlsmit in 1871 overleden is vertrekt de familie Sieben naar Broek in Waterland.
Ik vraag mij af vanaf wanneer deze Jan Frederik Bijlsmit molen De Jager bezat en wie deze molen na zijn dood in 1871 (of al eerder?) overnam.
mvg Rien Sieben, Purmerend.