r
Een reus
In april 1931 begon Arie Wies op “De Vlijt” aan de Oosteinderweg met de voorbereidingen voor de bouw van een bijna 20 meter lang, houten motorjacht, dat volgnummer 277 kreeg. Het was een reus van een schip voor de kleine scheepswerf van de twee broers Henk en Johan de Vries. Volgens de foto’ s die van de tewaterlating in september 1931 bewaard zijn, was het een prachtige herfstdag.
“Refuge”
De zon scheen en de wind speelde met de wimpels en de grote Griekse en Nederlandse vlaggen. Bij de tewaterlating kreeg het schip de naam “Refuge”. Scheepswerf “De Vlijt” lag in die tijd ingeklemd tussen de kwekerijen van de bloemisten Gerrit Oud en van Gerrit Piet. Het bedrijf telde drie loodsen, waarvan er twee vooral voor winterberging werden gebruikt. Achterop de middelste loods was een bord bevestigd met de naam van de werf.
B & W van Aalsmeer
Pas korte tijd geleden dook een interessante foto op waarop een deel van de toeschouwers van deze tewaterlating staat afgebeeld. De onbekende fotograaf had op deze dag in september 1931 ineens het volledige college van B & W van Aalsmeer voor zijn lens. Het bewijst wel dat de bouw van de “Refuge” als een belangrijke gebeurtenis voor de werf en voor de gemeente werd gezien.
Links op de voorgrond, met lichte hoed en martiale snor staat wethouder J. P. Berghoef (Lib.) (1876-1963). Hij was een enthousiaste watersporter en zijn eigen zeiljacht de “Noordster” lag ’s winters bij “De Vlijt” in de winterberging. Berghoef was de vader van de later bekend geworden architect Professor J.F. Berghoef. Daarnaast, met wandelstok, burgemeester J. Kastelein. Ook hij was geen onbekende van de werf, zijn oudste zoon had een jaar voor deze gebeurtenis nog een 12 voetsjol bij De Vries laten bouwen. Aan de andere zijde van de burgemeester staat P. van der Meer (AR), (1876-1974). Hij is waarschijnlijk de bekendste wethouder die Aalsmeer in de loop van de jongste geschiedenis heeft gehad.
Rechts achter Van der Meer staat H.S. (Henk) de Vries, één van de twee oprichters van de werf, hij was in dat jaar 34 jaar oud. Rechts voor hem, met camera en hoed in de hand, staat H.W. de Voogt. Hij was toen al een veel gevraagde jachtontwerper en zou in de jaren daarna nog meer bekendheid krijgen als ontwerper van jachten voor onder meer de Koninklijke familie en de Sjah van Perzië.
Rechts achter De Voogt zien we twee dames en een klein meisje. In stemmig zwart met hoed mijn grootmoeder A. de Vries-Maarse en daarnaast haar schoondochter M. de Vries-van Liempt, de echtgenote van mede-oprichter Joh. de Vries. Veilig bij haar moeder is de driejarige Miek de Vries getuige van deze bijzondere tewaterlating.
Menukaart 1963
Tweeëndertig jaar nadat de foto bij de tewaterlating gemaakt werd, deed het portretje van Henk de Vries nog een keer dienst op de achterzijde van een menukaart. Toen in 1963 scheepswerf “De Vlijt” 40 jaar bestond, vierde de familie dat met een dineetje in Amstelveen. De menukaart was gesierd met een aantal foto’s van de werf en van de oprichters Henk en Joh. de Vries. .
Waarschijnlijk is er in de verzameling van oude werffoto’s gezocht om van beide mannen een leuke opname te vinden. Voor Henk werd de foto van de tewaterlating uit 1931 gebruikt, zijn portret werd uitvergroot en op de menukaart aangebracht.
En waar kwam de foto van zijn broer Joh. de Vries vandaan? Hier werd een opname uit de zomer van 1939 gebruikt.
Tijdens de proefvaart van het zeiljacht “Iduna” in 1939 stond hij achter schipper Tjipke Wever die bezig was om het jacht van de werf weg te varen. Vanaf deze foto werd het portret van Johan de Vries uitvergroot en op de menukaart aangebracht.
Op de voor- en achterzijde van de Menukaart werden twee foto’s van de werf gekopieerd want in 1963 was het gebruik van scanners en andere grafische hulpmiddelen nog onbekend. Daarom werden de foto’ s uitgeknipt en stuk voor stuk op de tientallen menukaarten geplakt. Van de oudste werffoto op de achterpagina is niet precies te achterhalen wanneer deze gemaakt werd. De andere foto van de scheepswerf, die op de voorpagina, dateert uit de zomer van 1963. Van links naar rechts zijn de volgende jachten te herkennen: bouwnummer 581 “Ocepa”, dan bouwnummer 584 de “Atlantic” en tenslotte bouwnummer 580, de motorzeiler “Meermin”.
Zo is dit eenvoudig menukaartje toch een bron van interessante gegevens uit de geschiedenis van scheepswerf “De Vlijt” in Aalsmeer.