Pampus in Venezuela
Al eerder is op deze website geschreven over de twee plaatsen in Venezuela waar de Shell voor haar medewerkers een groot aantal Pampus zeiljachtjes aanschafte. Voor de mensen die in Cardon werkten, bouwde scheepswerf De Vlijt al in 1955 de eerste pampus. In 1958 kwamen er nog twee bij, de “Albacora” en de “Dolfin”. In 1960 arriveerde de vierde pampus die “Marlin-Azul” werd gedoopt.
Haventje bij Cardon
Rolf Hommes
Dat deze zeilboten veel en enthousiast werden gebruikt, wisten we al uit eerdere reacties. Onlangs voegde de heer R. Hommes, die er als jongen met zijn ouders woonde, daar nog een paar unieke herinneringen aan toe. Hier volgen een paar van zijn belevenissen met de pampussen bij Cardon.
Omstreeks 1963, Pampus zeilend bij Cardon, foto R. Hommes
Extra Spantjes
In mijn jeugd heb ik leren zeilen met deze pampussen in Cardon (1961-1965). Er waren in totaal 6 pampussen. Inderdaad hadden deze pampussen extra spantjes, ze waren gedubbeld. Ook hadden ze in het vooronder en achteronder grote, op maat gemaakte waterdichte zinken bakken die precies in de rompvorm pasten en dienden als extra draagvermogen.
Dit was nodig ook, omdat de harde passaatwind en onze overmoedige ondeskundigheid wel eens tot omslaan en vollopen leidde. Ze bleven dan net drijven en konden met de sloep naar wal worden getrokken.
Zeilen
De pampussen lagen op meerboeien en als je wilde zeilen werd je door de clubbootsman met de sloep gebracht. Er was een register waar je je in kon schrijven en een van de boten voor een bepaalde tijd kon reserveren. Bij wedstrijden trokken we ze zwaar gekrengd tot bijna op het strand om de romp schoon te maken. Er waren twee sets zeilen, van katoen/linnen of iets dergelijks. Eén set werd als wedstrijdzeilen gebruikt, de andere set bestond uit een gereefd grootzeil en de kleinere fok. Na het zeilen spoelden we de zeilen in een grote bak zoet water uit om het zout (we zeilden tenslotte op zee) eruit te spoelen en hingen ze te drogen. Soms zeilden we met de pampussen naar twee baaien verderop, dat was ongeveer anderhalf uur zeilen. Daar was het enige zoetwater zwembad. Na een dag zwemmen en luieren zeilden we dan weer terug.
Dia de Marina
Eens per jaar, op de “Dia de Marina”, was er een grote manifestatie met zeilwedstijden. Die eindigde met een spektakelstuk: Er werden ballonnen losgelaten die over het water met de wind meedreven. Er was daar altijd harde aflandige wind : bft 4-6, bij 7 hing er de rode vlag en mochten we niet gaan zeilen.
De ballonnen gevangen! Aan het roer de heer Hommes sr. Foto R. Hommes
Daarna mochten we met de pampussen onder zeil achter de ballonnen aan en de kunst was zo veel mogelijk ballonnen binnen te halen. Wie de meeste wist op te pikken had gewonnen. Staaltje maneuvreren!
Tot zover de herinneringen van Rolf Hommes.
Ik benader jullie met een vraag over een plaquette die mij via via in handen is gevallen.
Ik heb jullie adressen opgepikt via het wereldwijde web, waarbij jullie namen als actieve organisatoren van zeilwedstrijden op Curacao op kwamen.
Gaat om een plaquette van de Trofeo Schepers uit 1965.
Research heeft tot zo ver opgeleverd dat (Lykle) Schepers waarschijnlijk de directeur van Shell Venezuela was en dat de wedstrijden in 1964 en 1967 in ieder geval zijn verzeild.
Waarschijnlijk in de toen nieuwe Pampussen die net afgeleverd waren.
Maar ik vroeg mij dus af of deze Interdivisional wellicht ook op Curacao zijn verzeild en dat deze Trofeo daar is uitgereikt.
Er was ook een beker aan verbonden (daar zijn foto’s van) maar die komen weer uit Venezuela.
Misschien kunnen jullie mij verder op weg helpen.
mvg
Tom Erik van Strien
Er zijn 1 of 2 uitwisselingen geweest waarbij zeilers uit Curacao in Cardon zijn gaan wedstrijden. Wat bij mij is blijven hangen is het klagen van de Curacaosche zeilers over de kou op het water. Zelf heb ik daar niet aan meegedaan.
Begin jaren 70 is er nog eenmaal vanuit Curacao een groep zeilers voor een uitwisseling naar Lagunillas geweest. De wedstrijden in boten van de Kestrel-klasse werden verzeild bij Punta Camacho aan het meer van Maracaibo met uitzicht op de brug aldaar.