Burgemeester van Aalsmeer
G.J. (George) Kastelein was de oudste zoon van burgemeester Kastelein van Aalsmeer (1914-1941). De burgemeestersfamilie woonde in de ambtswoning in de Dorpsstraat, een paar honderd meter van de scheepswerf van C.J.W. de Vries aan de Helling, die de Dorpsstraat kruiste.
Het centrum van het dorp Aalsmeer omstreeks 1930. Links boven de Ned. Hervormde dorpskerk met daar voor aan de Dorpsstraat het oude Gemeentehuisje. Rechts daarvan, in rood, de woning met erf van burgemeester Kastelein. Rechtsonder de scheepswerf van C.J.W. de Vries, oorspronkelijk Dorpsstraat 79, later Helling 2.
C.J.W. (Han) nam de opdracht om een 12 voetsjol te bouwen aan, maar besteedde het werk uit aan zijn zoons Henk en Johan op scheepswerf “De Vlijt” aan de Oosteinderweg. Het bouwnummer werd 124, de jol werd opgeleverd op 30 juli 1930 voor de prijs van ƒ 535. George Kastelein liet de jol samen met zijn verloofde Pien Romeijn bouwen.
Overeenkomst
Het ‘contract’ van 30 juli 1930 werd met de hand geschreven en ligt nog steeds in het werfarchief, hier volgen een paar citaten: Gesloten tussen C.J.W. de Vries, scheepsbouwer te Aalsmeer, Dorpsstraat, enerzijds en G.J. Kastelein, Dorpsstraat 17 Aalsmeer en Ph.C.E. Romeijn, Dorpsstraat 270 Warmond anderzijds, waarbij C.J.W. de Vries zich verbindt te leveren een prima gebouwde en afgewerkte mahoniehouten wedstrijdjol,(12 voetsklasse), voorzien van prima wedstrijdtuig, riemen, voor – en achtertouw, wimpel en in gewicht minder dan de gemiddelde zwaarte van een gelijksoortig exemplaar, goedgekeurd en zeilklaar vóór of op 15 Augustus 1930 en waarbij anderzijds G.J. Kastelein en Ph. C.E. Romeijn zich verbinden hem voor één November 1930 het bedrag van F. 570,– te betalen.
Extra’s
Zeilhoes ƒ 7,50 Nummer in het zeil ƒ 7,50 Naam op de boot ƒ 3,–
Op de omslag van het contract stond met potlood geschreven dat de tekst BABS – WARMOND in gouden letters op de boot moest worden geschilderd. De cijfers 287 moesten onder elkaar en zo hoog mogelijk in het zeil worden aangebracht..
Voorbeeld van een rekening van bootbouwer C.J.W. de Vries uit 1931. Behalve scheepsbouw, verhuurde hij soms een vlet, één dag huur kostte ƒ 1.
Levensloop
Henk Kastelein, de zoon van het echtpaar Kastelein-Romeijn herinnerde zich dat zijn moeder tussen 1930 en 1933 veel wedstrijden met de “Babs” heeft gezeild en veel prijzen won. Vaak had zij Guus Ruygrok uit Warmond als bemanning. De jol heeft de oorlog overleefd in een hooischuur achter het huis van grootvader Romeijn die als notaris werkzaam was in Warmond. Later werden twee plekken gerepareerd naast de zwaardkast door scheepswerf Schakenbos uit Warmond, de jol kreeg toen een nieuwe naam: “Harte-Dief”.
Er waren twee zeilen bijgeleverd en één was zelfs nooit ingezeild. Pas in 1952-53 heeft Henk Kastelein dat zeil van Egyptisch katoen ingezeild en de jol van vele lagen vernis ontdaan. Daarna, tussen 1954 en 1956 zeilde hij veel wedstrijden op de Kaag en tweemaal in Haarlem. In 1954 won hij in de C-klasse de eerste prijs op zondag, een grote delfts blauwe tegel van de opheffing van de Warmonderhektol, én de overal eenmanswedstrijd bij zeer zwaar weer op zaterdag. Ook in 1955 won hij verschillende prijzen, waaronder opnieuw de 1e prijs op zondag (een grote delfts blauwe tegel van 100 jaar Haarlemmermeer).
In 1956 was het bij een wedstrijd op zondag zwaar weer en werd het tuig zodanig beschadigd dat hij pas op woensdag weer mee kon doen. Hij werd 12de van de 26 deelnemers in de A-klasse. Het waren in die jaren grote velden en de B-klasse telde bijvoorbeeld meer dan 25 boten. Kort daarna stopte hij met wedstrijdzeilen.
Slot
Omstreeks 1960 lag de “Hartedief” nog steeds in Warmond bij jachthaven Grupstra. Daarna werd besloten om de jol naar de woonplaats in Overveen te brengen. Bij het laten zakken werd de jol ernstig beschadigd en daarna is de boot, blootgesteld aan weer en wind, vergaan.
“Hartedief” met Henk Kastelein als stuurman tijdens de Na-Kaag van 1955, let op het gebruik van de trapeze