Over het schip
Het stalen zeiljacht “Annetje” werd omschreven als: spitsgat zeilkruiser met hulpmotor.
Het ontwerp van H.W. de Voogt uit Haarlem werd gemaakt voor de opdrachtgever C.A. de Ruyter
uit Zandvoort.
Het werfbouwnumer was 321 en de opleveringsdatum viel in juli 1936.
De afmetingen waren: lengte over alles 11.07 meter, breedte 3.14 m. en de diepgang 1.75 meter.
Het zeiljacht was torenkotter getuigd, de zeiloppervlakte was als volgt: grootzeil 43 m2, fok 14 m2, kluiver 11 m2. Totaal aan de wind: 68 m2.
De romp en opbouw waren van staal met een dikte van 4 mm. Stalen spanten en dekbalken.
Het dek was van 30 mm teakhout, ook de betimmering was van teak.
De hulpmotor was van het merk Gray PH 4, 4 cilinder, 40 pk.
Het zeilnummer was H 93, waarschijnlijk was de eerste meting pas op 31 juli 1946.
Bouwgeschiedenis
De bouwtijd bedroeg ruim vier maanden, van december 1935 tot aan het begin van april 1936. In die periode werd door 19 personeelsleden aan de “Annetje” gewerkt. Met de bouw van de stalen romp werd begonnen op 30 november 1935. Tot aan 21 februari 1936 werkten de ijzerwerkers aan de romp. De timmerlui begonnen op 4 januari 1936 aan het jacht te werken. Eind februari en begin maart was het de beurt aan de monteurs Dirk Waayman en Arie Wies. Zij bouwden de motor in en ook aan de stuurinrichting werd gewerkt.
In de tweede week van maart breeuwde Klaas Moenis het dek. Tegelijkertijd kwamen de schilders aan boord. In de derde week van maart werd het dek en de opbouw geschuurd en de mast klaargemaakt.
Omstreeks 20 maart 1936 werd de “Annetje” te watergelaten, H. van de Beitel, B. Verhoef en Dirk Waayman waren daarbij werkzaam. Daarna werd het jacht verder afgetimmerd en afgeschilderd, ook de motor werd vaarklaar gemaakt.
HISWA 1936
Uit een verslag van de Hiswa-tentoonstelling van 1936, die gehouden werd van 27 maart tot 5 april, blijkt dat de “Annetje” daar ook aanwezig was. Ze werd buiten, in het water bij het tentoonstellingsgebouw tentoongesteld. De ‘Waterkampioen’ van maart 1936 meldt onder andere: “Een stalen zeewaardig zeiljacht van 11 bij 3.14 m., dat gebouwd is naar plannen van de heer H.W. de Voogt. Het heeft een diepgang van 1.60 m. en voert 68 m2 doek in een torentuig. De betimmering is geheel van teakhout en er is een 40 pk. 4 cilinder Gray hulpmotor met vertraging ingebouwd.”
Waarschijnlijk voer de “Annetje” op eigen gelegenheid naar Amsterdam, het werf archief vermeldt dat er 3 bussen benzine en 1 bus vet verbruikt werden.
Omstreeks 15 april 1936 is de “Annetje” opgeleverd en van de werf vertrokken.
Slot
De “Annetje” had als thuishaven Muiden, maar lag in de winter in Aalsmeer, vandaar dat op de werf het schip bijna steeds als “Annetje Muiden” werd aangeduid. Het zeiljacht komt voor op een smalfilm uit 1937 of 1938 terwijl het voor de werf ligt, wachtend op winterberging.
Fotograaf A. Peperkamp uit Haarlem kwam in die jaren vaak op de werf om jachten te fotograferen, ook bij de “Annetje” was dit in 1936 het geval. Vanuit een hoog standpunt maakte hij een opname van het zeilschip terwijl het achter de scheepswerf ligt. De foto moet omstreeks april 1936 zijn gemaakt. Op de achtergrond is de vroegere spoordijk van de lijn Aalsmeer – Hoofddorp zichtbaar met daarachter de bloemenkassen bij het dorp Aalsmeer aan de Lijnbaan en de Dorpsstraat.
Tijdens de Hiswa van 1938 werd een vergroting van deze foto op de stand van scheepswerf “De Vlijt” tentoongesteld. Deze opname is nog in het oude werfarchief aanwezig.
Omstreeks 1957 werd het schip verkocht en kreeg de naam van “Zonnering”. De vorm van de romp werd vrij ingrijpend gewijzigd.
Polisblad verzekering bouw “Annetje”, 1936
Fotograaf a Peperkamp was mijn opa