Zeilmaker C. Hali
Cornelis Hali werd in 1880 in Amsterdam geboren en diende bij de Koninklijke Marine, onder meer op het pantserschip Hr.Ms. “De Ruyter”.
Pantserschip “De Ruyter”
Als matroos, later opgeklommen tot bootsman, maakte hij verschillende reizen naar het voormalige Nederlands-Indië. Toen hij in 1906 in Amsterdam trouwde, was hij kwartiermeester op monitor 2de klasse Hr.Ms. “Cerberus” tegen een soldij van ƒ 30 per maand. Daarna diende hij als bootsman bij de Marine-mijnopruimingsdienst in Nederland. In 1925, 45 jaar oud, werd hij als bootsman gepensioneerd en op 1 november 1925 begon hij als havenmeester bij de Aalsmeerse watersportvereniging “Nieuwe Meer”. Daar legde hij allerlei contacten met de eigenaren van zeiljachten en met verschillende scheepswerven. Ook met de gebroeders Henk en Joh. de Vries die in 1923 scheepswerf “De Vlijt” waren begonnen.
Zeilmaker Cornelis Hali op scheepswerf De Vlijt in 1937
Op 1 mei 1930 begon Hali voor zichzelf als Scheepstuiger en Zeilmaker in een klein houten gebouwtje op deze scheepswerf. Het hokje was 4 bij 4 meter groot, Hali betaalde ƒ 25 per jaar aan huur. Het gebouwtje werd later door de werf als compressorruimte gebruikt en pas in 1983 gesloopt.
Nieuwe zeilmakerij
Hali had werk genoeg en heel gauw bleek zijn zeilmakerij te klein. In de zomer van 1936 werd een plan gemaakt om een nieuwe en grotere zeilmakerij te bouwen, eveneens op het werfterrein. Het gebouw zou eigendom van Hali blijven totdat hij zijn bedrijf zou beëindigen, daarna was de eerste gegadigde de scheepswerf, die de grond in eigendom had. Volgens de aanvraag van de bouwvergunning van 17 november 1936 bij de gemeente Aalsmeer werd het een bakstenen gebouw van ongeveer 10 x 15 meter naar een ontwerp van A. Warners, bouwkundige te Amsterdam.
De architect van deze nieuwe zeilmakerij was Allert Warners, de oudste zoon van architect F.A. Warners die met zijn kajuitjacht “Boekanier” al een jarenlange klant van de gebroeders De Vries was. In 1936 werd voor een andere zoon, Henk Warners, de twaalfvoetsjol “Hennie” voor een ‘speciale prijs’ gebouwd. Het tuig werd door zeilmaker Hali geleverd.
In de voorgevel van de zeilmakerij liet architect A. Warners een cementen blokje met daarin zijn naam inmetselen. Voor huur van de grond en gebruik van elektriciteit betaalde Hali voortaan ƒ 140 per jaar. Na 1955, hij was toen 75 jaar oud, beëindigde hij zijn zeilmakerij en kwam er eind aan zijn dagelijkse reis met de bus van Maarse & Kroon van de Stadionweg in Amsterdam naar de Oosteinderweg in Aalsmeer.
Hali aan het roer van een Baby Weekender waarvoor hij het zeil heeft gemaakt, Aalsmeer 1955
Cornelis Hali overleed op 8 mei 1969 in Amsterdam, zijn twee huwelijken waren kinderloos gebleven.
Bezoek Prins Bernhard
Weinig mensen weten dat Prins Bernhard de scheepswerf van De Vries in 1961 heeft bezocht. De prins was een goede bekende van de opdrachtgever van het motorjacht “Camargo IV” dat in aanbouw was. Bij Hali lagen verschillende zaken voor het nieuwe jacht opgeslagen. Hier neemt de prins afscheid van H.S. de Vries sr. Bieb (H.S. de Vries jr.) staat links bij de deur.
Allert Warners, 1914-1980
Na het behalen van zijn mts-diploma doorliep Warners nog verschillende andere bouwkundige opleidingen onder andere in Stockholm. Later trad hij als opzichter-tekenaar in dienst bij het bureau van zijn vader F.A. Warners. Na diens overlijden in 1952 nam Allert Warners het bureau over, ondertussen nam hij altijd veel tijd om met zijn draak “Vanguard” wedstrijden te zeilen. Samen met J. Kellerman Slotemaker en P. Zaalberg werd hij in 1961 Nederlands kampioen.
In Amsterdam is een van zijn bekendste ontwerpen het woongebouw in Slotermeer dat de bijnaam “De Verfdoos” kreeg. Na de opening in 1956 kwamen er duizenden mensen uit binnen-en buitenland naar deze unieke doorzonwoningen kijken.
Slot
Tegenwoordig draagt het gebouw van de vroegere zeilmakerij nog altijd de naam “Hali” en is het nog in een goede staat. Ook het steentje van Warners heeft de tand des tijds goed doorstaan. Jarenlang werd het gebouw gebruikt als opslagplaats voor waardevolle materialen, ook werd er een kantoorruimte ingebouwd. De laatste jaren wordt “Hali” druk gebruikt als conferentiegebouw en ontvangstruimte.
Leuk om zo nog eens het leven van Cornelis Hali te herbeleven, inclusief fotos zelfs. Ik zal dit artikel door sturen naar een nichtje van hem (die inmiddels 90 jaar is). Ook bijzonder om de ‘verfdoos’ van Allert Warners te zien, en te lezen dat ‘de Hali’ nog steeds als conferentie ruimte gebruikt wordt! Bedankt!
WAt leuk dat Ik nog zo veel geschiedenis over Oom Cor mag vernemen IK her inner hem als.een LIeve Oude man
Die op al Oude leeftijd met mijn tante trouwde die weduwe was en Ook haar zoontje had verloren
V
OOm Cor maakte veel zwemvestjes voor Kleine kinderen in Aalsmeer. ER was daar zoveel water
VOor mij en voor de moeder van Rene maakte hij Een Bruinse aardappelentas en voor mij Ook nog Een bruin speldenkussentje nog steeds in gebruikt. HIj moest evens weten!!
IK wens hem GODS. LIefde en nabijheid toe inZIJN nabijheid