Het eerste jaar: 1923-1924: Winterberging
In de zomer van 1923 bouwden Henk en Johan (Joh.) de Vries, met hulp van hun vader C.J.W. de Vries hun scheepswerf aan de Oosteinderweg in Aalsmeer. De loods, de helling, de rails, de hellingwagen en een kleine lier, alles was op tijd klaar. Ze konden hun eerste winterbergingsseizoen beginnen… en de loods kwam helemaal vol. Aan nieuwbouw werd dat eerste jaar nog niet gedacht, ze volstonden met winterberging van jachten en reparaties. De start was veelbelovend: de kosten bedroegen ongeveer ƒ 600 en de opbrengst was ƒ 900! Daarbij kwam een heleboel werk in het najaar, de winter en het voorjaar. Allerlei karweitjes, schilderen en lakken, het liefst voor vooraf bepaalde prijzen en dan maar werken. ‘Er moest wat van overblijven! En dat lukte goed’, schreef Henk de Vries zo’n zeventig jaar later.
Winterberging in de loods van “De Vlijt” omstreeks 1925. De smalle rails zijn duidelijk zichtbaar, links staat de lier
In het voorjaar van 1924 ging alles weer naar buiten en veel klanten zeiden toen al dat ze weer terug zouden komen. In de zomer ging er nog eens een vracht koolas in de loods want de ondergrond was drassig en slap. Ook bleek de scheepshelling in het begin nogal wat problemen te veroorzaken. Verder deden ze van alles bij de jachthaven van Dragt en bij de haven van de Nieuwe Meer en op de thuiswerf van hun vader.
De “Friedjo”
In de zomer van 1924, de eerste zomer dat de loods leeg was, kregen ze hun eerste karwei: een kleine woon-zeilboot werd geheel met gegalvaniseerd plaatijzer beslagen voor f 100,00. Dat was de “Friedjo” van J.A. Hesterman die ze in 1918 nog zelf op de werf van hun vader hadden gebouwd.
De “Friedjo” omstreeks 1927, ergens langs de Westeinderplas
Het was een prachtige opdracht geweest voor Henk en Joh. de Vries. In het najaar van 1924 begon de tweede winterberging. “Wat een jachten!” schreef Henk de Vries jaren later in een overzicht van de scheepswerf. De twee broers De Vries hadden bij iedere aanvraag nooit nee gezegd. Toen de loods weer helemaal vol zat, hadden ze nog boten over, die hebben ze toen buiten neergezet en met een dak van planken afgedekt.
Zó begon scheepswerf “De Vlijt”…