Omstreeks 1928
Kort na de oprichting in 1923 van hun scheepswerf “De Vlijt” maakten de broers Henk en Joh. de Vries al gebruik van een soort beeldmerk. Dit logo was waarschijnlijk samengesteld uit voorbeelden die uit de drukkerij afkomstig waren. Het oudste logo uit 1928 toont een soort pauwenveer met daaroverheen een banier met een zegel waarop een middeleeuws koggeschip staat.
Rechts op het briefhoofd staat een 19de eeuws fregat afgebeeld. Het is duidelijk dat dit het briefhoofd van een scheepswerf is! Alleen, de afgebeelde schepen hadden niets met hun bescheiden werf te maken…
Van 1930 tot 1960
Hierboven staat het nieuwe logo, tevens briefhoofd, dat omstreeks 1930 werd ontworpen. Het zal wel altijd een raadsel blijven wie de bedenker hiervan was. Nadat het was ingevoerd zou het in bijna onveranderde vorm tot ongeveer 1960 dienst doen. We zien hierop twee gestileerde schepen(een zeil- en een motorjacht?) die met grote snelheid op een golf planeren. De boegvlaggetjes versterken het gevoel van snelheid nog meer. Daaronder staat in forse letters “De Vlijt” met daarbij de overige gegevens. Linksboven vliegt een gestileerde vogel voor de snelvarende schepen uit. Alles is uitgevoerd in de kleuren donkerblauw en oranje.
Wijziging
De twee jongere broers van Henk en Joh. de Vries hadden een scheepswerf die zij “Westeinder” hadden genoemd. In april 1937 verdronk de jongste broer, Gerard de Vries. Het gevolg hiervan was dat de andere broer, Jan de Vries, de werf “Westeinder” niet alleen kon voortzetten. Zijn bedrijf werd in oktober 1937 opgenomen in scheepswerf “De Vlijt” en de nieuwe bedrijfsnaam werd sindsdien: Firma Gebroeders De Vries, scheepswerven “De Vlijt” en “Westeinder”. Het briefhoofd kwam er vanaf begin 1938 als volgt uit te zien:
Veranderingen
In 1960 werd de officiële werfnaam veranderd omdat het bedrijf werd omgezet in een NV. De namen De Vlijt en Westeinder maakten plaats voor De Vries Scheepsbouw. Het gevolg was dat het oude beeldmerk niet meer helemaal voldeed. Al vanaf 1959 zien we in advertenties al voorzichtige pogingen om een nieuw logo te presenteren.
De bovenste advertentie komt uit december 1959, linksboven staat een nieuw logo. Daaronder de tekst met een iets ander nieuw logo uit een advertentie van 1960.
Omstreeks 1964
Enkele jaren werd het hieronder staande logo in advertenties, op de deuren van de bouwloodsen en als briefhoofd gebruikt.
Style and Perfection
Tussen 1967 en 1975 werd regelmatig het beeldmerk Style and Perfection gebruikt in advertenties . Soms werd het gecombineerd gebruikt met de andere werflogo’s zoals die hierboven zijn getoond.
April 1975
In het archief bevinden zich nog een paar schetsjes die Bieb de Vries maakte en die door Kortekaas Publicaties verder werden uitgewerkt. Dit is het moment waarop het tegenwoordige werflogo ontstond dat sindsdien al meer dan 35 jaar in gebruik is. Eerst waren de twee V-vormige figuren in zwart uigevoerd later werd de bovenste vorm lichtblauw en de onderste in donkerblauw gedrukt. De betekenis? Misschien de A van Aalsmeer en de V van de Vries, misschien symbolen van de lucht en golven. Door zijn eenvoud bleek dit logo een zeer sterk beeldmerk te zijn gedurende vele jaren.
Toen in 2005 De Vries Makkum in de voormalige werf van Amels werd gevestigd, was een simpele aanpassing voldoende om het beeldmerk van De Vries Scheepsbouw ook daar te gebruiken.
De laatste aanpassing vond plaats in het jaar 2006 toen de werfnaam in “Koninklijke De Vries Scheepsbouw” veranderde en een kroontje moest worden toegevoegd.
Huib. Onder =omstreeks 1964= De tweede van boven werd door Bieb, na weken zwoegen op papier gezet in 1960 of 1961. Kan me de eerste afdrukken nog herinneren, vervaardigt door een drukker in Wilnis.
Jacques Jonkman.