Philippona
In 1919 werd in Amsterdam het boek “Het Zeilen” uitgegeven. De samensteller was C.H.M. Philippona en de prachtige ondertitel luidde: met allerlei vaartuigen ter spelevaart en ten wedstrijde.
Drie paginagrote tekeningen van een Punterjacht, ontworpen en gebouwd door C.J.W. de Vries te Aalsmeer werden in het boek opgenomen. Deze tekeningen waren gemaakt door een tekenaar van het watersportblad “De Watersport”.
Bijna 10 jaar later in 1928 verscheen in hetzelfde blad het artikel “Een punter in Amerika”, geschreven door Sies Numann, die later directeur reclame van Philips zou worden.
The Rudder
Gerald T. White, bijgenaamd “Jerry” was jachtontwerper, journalist en omstreeks 1928 hoofdredacteur van het belangrijke Amerikaanse watersportblad “The Rudder”.
Jerry White kreeg in 1927 van zijn goede vriend Sies Numann het boek van Philippona in handen en werd direct verliefd op de tekeningen van de Aalsmeerse punter. Het was liefde op het eerste gezicht, zo schreef Numann in zijn artikel, hoofdredacteur White moest en zou zo’n punter hebben!
Natuurlijk vond de Nederlandse journalist het prachtig, hij schreef: ‘door voor zijn eigen boot voor dit ontwerp te kiezen, kunnen we gerust als een compliment beschouwen aan de Hollandse bootbouwers en in het bijzonder aan het adres van de heer De Vries in Aalsmeer, de oorspronkelijke ontwerper van de dit punterjacht!’
Oude blauwdruk van C.J.W. de Vries van een 6.30 m punterjacht, op de achterzijde staan deze oude bedrijfsstempels:
De Punter van Jerry White
Jerry White wilde het ontwerp in New York laten bouwen maar dan wel op belangrijke punten aangepast. Absoluut geen zijzwaarden, daar moest een middenzwaard voor in de plaats komen en ook het torenzeil vond hij niet mooi. Zijn punter moest een gaffeltuig krijgen. Goede vriend Sies Numann werd benoemd tot verbindingsman, hij moest de originele blauwdrukken van De Vries zien te krijgen. De Nederlandse zeilmaker Schouten, die ook de originele zeiltjes had gemaakt, wilde maar wat graag het tuig voor de Amerikaanse punter maken, prima doek voor een spotprijsje!
In de huid
Toen Numann in november 1927 weer in New York was, zag hij tot zijn verbazing dat de mallen van de spanten klaar waren en dat het schip al voor de helft in de huid stond!
De afmetingen waren als volgt: l.o.a. 11.30 meter, l.w.l. 9.15, breedte 4.10 en diepgang 0.46 m. De punter werd ketchgetuigd en kreeg een zeiloppervlak van 55 m2.
Over de romp schreef Numann het volgende: voor de planken in het vlak werd 5 kwartieren ( 31.8 mm) dik hout genomen en voor het werk boven water duims dikke boorden.
Volgend seizoen
Sies Numann besluit zijn artikel in het novembernummer van “De Watersport” op de volgende manier.
“Volgend jaar, in1928, is het schip gereed om de Great South Bay en de Long Island Sound te doorklieven. In ieder geval is voor de Amerikaanse yachtsmen een surprise weggelegd wanneer ze deze kruising tussen Aalsmeerder punter en Amerikaanse ketch te zien krijgen!”
Slot
Het enige wat ons rest is om nu uit te zoeken of er inderdaad ergens een foto van deze wonderlijke Aalsmeerse Punter is te vinden. Tot nu is dat nog niet gelukt.